Omzetting ROC-light en RPA-L naar vliegbewijs A2 nadert voltooiing

Ben je in het bezit van een ROC-light ontheffing of RPA-L brevet, en heb je een omzetting naar het Europese vliegbewijs A2 aangevraagd? Dan is er goed nieuws: het proces nadert zijn voltooiing. Per email zijn de betrokkenen vandaag ingelicht. Het is nu mogelijk om bij de RDW de vliegbewijzen A1/A3 en vervolgens A2 op te vragen. Dat gaat buiten het reguliere aanvraagproces om.

Overgangsregeling nadert einde

Per 31-12-2021 verliezen zowel het ROC-light als het RPA-L hun geldigheid, omdat de overgangsperiode voor nationale regelgeving tot een einde komt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zette om die reden in samenwerking met NLR een omzettingsproces in gang. Via een speciale website kon men een omzetting aanvragen. Daarna bleef het echter lange tijd stil: later bleek dat het proces wat vertraging had opgelopen.

Maar nu is er dan eindelijk uitsluitsel. Per e-mail zijn alle operators en dronepiloten wiens aanvragen zijn goedgekeurd ingelicht over de verdere stappen. Feitelijk wordt men buiten de normale procedure om verder geholpen door het RDW. Er hoeft dus niet betaald te worden voor de afgifte van de bewijzen.

Twee stappen

Het proces bestaat uit twee stappen. Eerst moet men het basis-dronebewijs A1/A3 aanvragen, via een link in de email. Pas daarna kan het dronecertificaat A2 worden aangevraagd, eveneens via een speciale link. Naast het vliegbewijs naar Europese model moet men ook een exploitantnummer aanvragen. Dat gaat via het reguliere proces. RPA-L houders wordt aangeraden hun papiertje nog even goed te bewaren.

Wat vind jij hiervan?

   Geef een reactie

   Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken